Ce înseamnă TGO/AST mărit

Atunci când vorbim despre analizele medicale, TGO și AST sunt două enzime care sunt adesea măsurate pentru a evalua sănătatea ficatului și a altor organe. Aceste enzime, denumite și transaminaze, sunt eliberate în sânge atunci când celulele acestor organe sunt deteriorate sau distruse. Un nivel crescut al acestor enzime poate indica diverse afecțiuni medicale, iar în acest articol vom explora mai în detaliu semnificația unui nivel mărit al TGO/AST.

Definiție și funcție

Transaminazele sunt enzime implicate în metabolismul aminoacizilor. Alanina aminotransferaza (ALT), cunoscută și sub denumirea de transaminaza glutamic-piruvică (TGP) sau TGO (transaminaza glutamat-oxalacetat), și aspartat aminotransferaza (AST), cunoscută și ca transaminaza glutamic-oxalacetica (TGO), sunt două dintre cele mai importante transaminaze măsurate în teste.

ALT este prezent în principal în ficat, iar AST se găsește în ficat, inimă, mușchi scheletici, rinichi și creier. Când celulele acestor organe sunt afectate sau distruse, nivelurile acestor enzime din sânge pot crește.

Cauze ale nivelurilor crescute de TGO/AST

Există mai multe motive pentru care nivelurile de TGO/AST pot fi crescute în sânge. Acestea includ:

 • Hepatită virală sau alcoolică
 • Ciroză hepatică
 • Leziuni hepatice cauzate de medicamente sau toxine
 • Boală cardiacă sau atac de cord
 • Leziuni musculare sau traumatisme extinse
 • Pancreatită

Semne și simptome asociate

În funcție de cauza exactă a nivelurilor crescute de TGO/AST, pot exista unele semne și simptome care să sugereze o afecțiune specifică. Acestea pot include:

 • Icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor)
 • Grețuri și vărsături
 • Durere abdominală
 • Oboseală și slăbiciune generală
 • Dureri musculare

Diagnostic și tratament

Diagnosticul unor niveluri crescute de TGO/AST implică de obicei teste de sânge, care pot fi completate de alte investigații, cum ar fi ecografia abdominală sau scanarea CT, pentru a identifica cauza subiacentă. Tratamentul depinde de afecțiunea care cauzează creșterea nivelurilor de TGO/AST și poate include medicamente, modificări ale stilului de viață sau intervenții chirurgicale, în funcție de caz.

Nivelurile crescute de TGO/AST în sânge pot fi un indicator al unor probleme de sănătate serioase, cum ar fi afecțiuni hepatice sau cardiace. Este important să consulți un medic dacă ai niveluri crescute ale acestor enzime pentru a primi un diagnostic adecvat și un plan de tratament corespunzător.

Prevenire și gestionare

Pentru a preveni creșterea nivelurilor de TGO/AST și pentru a gestiona afecțiunile care le pot cauza, este important să adopți anumite măsuri:

 • Mentinerea unei diete echilibrate și sănătoase, bogată în fructe, legume și proteine slabe;
 • Limitarea consumului de alcool sau renunțarea completă la acesta, în special în cazul în care există o predispoziție la afecțiuni hepatice;
 • Evitarea medicamentelor care pot afecta ficatul sau inima, cu excepția cazului în care sunt prescrise de către un medic și luate conform instrucțiunilor;
 • Monitorizarea regulată a nivelurilor de enzime hepatice în cazul în care există riscuri sau afecțiuni hepatice preexistente;
 • Menținerea unui stil de viață activ, care include exerciții fizice regulate și gestionarea stresului;
 • Consultarea unui medic în mod regulat pentru evaluări și screeninguri preventive.

Întrebări frecvente

Întrebare Răspuns
Ce înseamnă TGO/AST mărit? Un nivel crescut al TGO/AST poate indica deteriorarea sau distrugerea celulelor hepatice, cardiace sau a altor organe și poate fi asociat cu diverse afecțiuni medicale.
Care sunt cauzele nivelurilor crescute de TGO/AST? Cauzele pot include hepatită virală sau alcoolică, ciroză hepatică, leziuni hepatice cauzate de medicamente sau toxine, boală cardiacă sau atac de cord, leziuni musculare sau traumatisme extinse, și pancreatită, printre altele.
Care sunt semnele și simptomele asociate nivelurilor crescute de TGO/AST? Semnele și simptomele pot include icter, greață și vărsături, durere abdominală, oboseală și slăbiciune generală, precum și dureri musculare.
Cum se diagnostichează și tratează nivelurile crescute de TGO/AST? Diagnosticul implică de obicei teste de sânge și investigații suplimentare, iar tratamentul depinde de cauza subiacentă și poate include medicamente, modificări ale stilului de viață sau intervenții chirurgicale.
Photo of author

Azmin

Lasă un comentariu